Петък, 18 Януари 2019
Петък, 18 Януари 2019

Държавен служител погрешка изпратил фалшива тревога за балистична ракета до жителите на Хавай

Държавен служител погрешка изпратил фалшива тревога за балистична ракета до жителите на Хавай

"Заплаха от балистична ракета, идваща към Хавай. Потърсете незабавно убежище. Това не е учение"

38 минути са били необходими на Хавайските власти, за да уведомят населението, че тревогата за приближаваща балистична ракета е фалшива, предаде БНР.

Информацията била подадена от служител в местния клон на управлението за извънредни ситуации, който натиснал погрешен бутон. Около 8 часа сутринта местно време до мобилните телефони на хората било пратено съобщението: "Заплаха от балистична ракета, идваща към Хавай. Потърсете незабавно убежище. Това не е учение". Губернаторът на Хавайските острови Дейвид Иге се извини за грешката: Това, което се случи, е напълно неприемливо. Голяма част от нашата общност тук беше засегната от него. Съжалявам за болката и объркването, които всеки може да е изпитал. Много съм гневен и разочарован заради случилото се.

От Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации обещаха, че подобна ситуация повече да няма да се повтори: Поемам отговорност за случилото се. Моят екип направи грешка. Проучваме въпроса, за да се погрижим това да не се случи отново, каза Верн Мияги от Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации.

 

Оставете коментар