Петък, 18 Януари 2019
Петък, 18 Януари 2019

50 хиляди души скандират "Македония означава Гърция" в Солун

50 хиляди души скандират "Македония означава Гърция" в Солун

Исторически многохиляден митинг се провежда в Солун. Неправителствени организации и сдружения на гръцки македонци протестират срещу употребата на името "Македония" като конституционно име на съседната държава.

Гърци от цялата страна, от островите и дори от чужбина пристигнаха в Солун за участие в днешния митинг. Над 50 хиляди души вече са в центъра на града пред паметника на Александър Македонски. Очаква се по предварителни прогнози броят им да стане над 200 хиляди.

С национални знамена и плакати "Македония означава Гърция" демонстрантите изразяват мнението на много от гърците, че в промяната на името на съседната държава не трябва да се включва "Македония". Последно социологическо проучване сочи, че 77% от анкетираните са на това мнение. В митинга участват представители на кметствата от цяла северна Гърция, както и депутати от партията "Независими гърци", която е част от правителството.

Църквата също взе страна в спора, но призова да не се организират протести. Солунският митрополит Антимос на литургия днес обаче покани вярващите за масово участие в митинга.

Медиите коментират днес, че митингът в Солун е "израз на национализъм".

Правителството продължава преговорите със Скопие за евентуалното ново име на Македония, но засега все още няма споразумение.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар