Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

Ирландия поиска либерализиране на закона за абортите

Ирландия поиска либерализиране на закона за абортите

Ирландия поиска либерализиране на закона за абортите, който е един от най-строгите в Европа. Според екзитполовете от националното допитване близо 70% от населението подкрепя отпадането на забраната за ранното прекратяване на бременността.

Малко над 30% са против.

Активността на този референдум беше по-висока, отколкото на допитването за еднополовите бракове и на последните парламентарни избори.

Населението на страната беше попитано дали иска да отхвърли или да задържи част от конституцията, позната като „Осмата поправка”. Според този текст нероденото дете има същите права за живот като бременната жена.

„Благодаря ви, че гласувахте днес. Това е демокрацията в действие. Изглежда, че правим история”, написа премиерът на Ирландия Лео Варадкар.

До този момент законът в Ирландия беше толкова строг, че позволяваше прекратяване на бременност единствено ако животът на родилката е застрашен, но не и при случаи на изнасилване, кръвосмешение или тежки заболявания на плода.

Референдумът е резултат от дебат на тема аборт, който продължава в страната от десетилетия. Това е шестият вот по темата.

Официалните резултати ще станат ясни по-късно през деня.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар