Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

Русия взима сериозни мерки за сигурност заради Световното първенство

Русия взима сериозни мерки за сигурност заради Световното първенство

Русия под военна и полицейска обсада преди старта на Световното първенство. Мерките за сигурност в 11-те градове-домакини на срещите са извънредно строги.

Всеки футболен фен, който стъпи на руска земя получава ID Карта с името и личните си данни. Няма как да влезеш на нито един стадион без това нещо. Така руските власти твърдят, че са спечелили войната с безредиците на феновете още преди началото на шампионата. Защото във всеки момент знаят кой къде е и какво прави.

Властите обещават да направят всичко възможно страстите да останат на стадиона. А за своя гняв всеки заловен запалянко ще бъде депортиран обратно в родината си.

Силите на реда вече са по местата си. От летищата, където пристигат феновете, през гари и метростанции, до улиците във всеки квартал. Стадионите от програмата на Мондиала са като крепости - оградени с тежки мрежи и оборудвани с хиляди камери.

„Забраниха ни да се приближаваме дори до прозорците на апартамента. Особено с бинокли или очила. Всеки проблясък ще насочи снайперистите към нас”, заяви Елена Мормол, жител на Екатеринбург.

Апартаментът на Елена гледа към стадиона. По време на мачовете дори улицата пред блока ще бъде затворена. 52 домакинства периодично няма да имат достъп до домовете си.

„Мрежи, огради. Все едно сме в някакъв резерват”, разказва Евгени Чернов, собственик на спортен магазин.

Въздушният трафик е ограничен над градовете-домакини на шампионата. Към съседни летища са отклонени стотици чартърни полети в услуга на пристигащите от цял свят фенове. Специални военни системи за противовъздушни удари ще сканират небето за безпилотни дронове. В готовност за бърза реакция са и военните изтребители. А на пристанищата е въведена забрана за опасни товари в дните на първенството.

А днес започват футболните срещи от едно друго първенство тук в Москва. Първенството на 12-годишните футболисти в инициативата “Футбол за приятелство”. Деца от над 200 държави участват в това емоционално детско първенство. В това число са и две българчета. Сашо и Миа. Той играе за купата, а тя е част от детския пресцентър. В новините очаквайте специално внимание към това скромно българско участие в Световната купа тази година.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар