Събота, 25 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 25 Януари 2020
Еквадор планира да предаде основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж на британските власти

Еквадор планира да предаде основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж на британските власти

Министърът на външните работи на Еквадор Хосе Валенсия обясни, че основателят на Wikileaks не може да стои в посолството на страната в Лондон вечно.

 Еквадор планира в най-скоро време да предаде основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж на британските власти, написа в своя „Туитър“ главният редактор на телевизия RT и МИА „Россия сегодня“ Маргарита Симонян, позовавайки се на свои неназовани източници, предава РИА Новости.

В съобщението си Симонян казва още, че повече от всякога й се иска, получената информация за Асандж да се окаже невярна.

По-рано министърът на външните работи на Еквадор Хосе Валенсия обясни, че основателят на Wikileaks не може да стои в посолството на страната в Лондон вечно.

Еквадорският президент Ленин Морено е пристигнал във Великобритания в края на седмицата за разговори с официални лица, за да финализира сделката, с която протекцията за Асандж  ще бъде оттеглена и после той ще бъде предаден на британските власти, съобщи Грийнуолд на своя сайт "Интерсепт".

Асандж не може да бъде арестуван на територията на дипломатическата мисия, където пребивава от 2012 г., след като наруши условията на освобождаването си под гаранция. Прокуратурата в Швеция впоследствие свали част от обвиненията срещу него в сексуални престъпления, но той се страхува, че може да бъде екстрадиран в САЩ за разпит във връзка с дейността на "Уикилийкс", ако напусне сградата.

Източник, близък до външното министерство на Еквадор, е потвърдил за "Интерсепт" информацията за сделката за предаването на Асандж през следващите няколко седмици.

РИА припомня, че Асандж е в дипломатическото представителство на южноамериканската страна в столицата на Великобритания от 2012 година. Той се обърна към властите на Еквадор с молба да му бъде предоставено политическо убежище във връзка с опасенията, че шведските власти могат да го екстрадират в САЩ заради дейността му около WikiLeaks.

В края на март тази година Кито лиши Асандж от връзка с външния свят. Според мнението на еквадорските власти, поведението и съобщенията му в социалните мрежи поставят под заплаха добрите отношения на страната с Великобритания, ЕС и други държави по света.

През май, президентът на Еквадор Ленин Морено се разпореди също да бъдат премахнати всички допълнителни мерки за сигурност в посолството, където се укрива Асандж.

Свързани статии (по етикет)

  • Джулиан Асанж отвръща на удара: Публикува видео с фалшифицираното от американците кацане на Луната

    До момента темата беше в раздел “Теории на конспирациите”. Видеото разобличава дългогодишната и брутална лъжа на САЩ. WikiLeaks публикува нов запис от заснемането на филма за кацане на Луната… Всичко е “фейк”! WikiLeaks се включи в конспирацията за “кацането на Луната” като публикува филм, показващ “заснемането” на кацането. Т.е. това са кадри от различни камери, на които се виждат другите камери по време на заснемането. Във финалната версия те естествено, не присъстват. На кадрите ясно се виждат астронавти без шлемове, командите от режисьора и пр.

  • Заседават по делото за екстрадиция на Джулиан Асанж

    Съд в Лондон ще заседава по делото за екстрадиция на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж в понеделник

  • Задължават Помпео да предаде всички документи, свързани с контактите на Белия дом с Киев

    Министерството на външните работи, разузнаването и няколко парламентарни комисии също така ще призоват да дадат показания под клетва петима служители на Държавния департамент в следващите две седмици, включително бившият посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович, специалният представител на САЩ в Украйна Кърт Волкър, както и специалният представител на САЩ в Европейския съюз Гордън Сондланд

Оставете коментар

baner

 FB banner