Вторник, 28 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 28 Януари 2020
Планините в Швеция се топят

Планините в Швеция се топят

Най-високият връх в Швеция вече не е царят на хълмовете. Горещата вълна не подмина и скандинавската държава и стана причина за стопяването на глетчера на върха на планината.

След смаляването на най-високия връх, друго възвишение на същата планина вече носи приза.

Новият най-висок връх на Швеция е скален и като такъв няма опасност да бъде засегнат от климата. Само преди месец ледът добавяше около 20 см към височината на скалата. Географи от Университета в Стокхолм твърдят, че този феномен се наблюдава от години. По данни на учените през последните две десетилетия върхът се е снижавал с по метър на година.

Така Швеция е загубила символа на ледниците си. Според учените не само планините страдат. По-опасно е онова, което се случва с животните – в момента заради жегата популацията на северните елени е пред голямо изпитание.

Не само Северна, но и останалата част на Европа в момента е в пика на жестока гореща вълна. Според  климатолозите причина за нея са климатичните промени.

Температурите на 550 км навътре в арктическия кръг са достигнали до 32 градуса по целзий, което е меко казано необичайно.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner