Събота, 20 Април 2019
Събота, 20 Април 2019
Македония започва преговори за членство в НАТО

Македония започва преговори за членство в НАТО

Условието за влизане в организацията е изпълнението на Преспанския договор, според който Скопие трябва да промени името на страната и Конституцията.

Македония започва преговорите за членство в НАТО, съобщава македонската информационна агенция МИА. В централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел днес се очакват официални представители за началото на предприсъединителните преговори, уточнява БНР. 

Македония официално получи покана за членство в НАТО през юли на срещата на върха на Алианса в Брюксел, но условие за влизане в организацията е осъществяването на Преспанското споразумение, сключено между Македония и Гърция, съгласно което името на югозападната ни съседка трябва да бъде променено на Република Северна Македония. 

Премиерите на Гърция и Република Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев са разговаряли по телефона след оставката на гръцкия външен министър Никос Коцияс. 

Според говорителя на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос премиерите са се съгласили да продължат да работят по изпълнението на Преспанското споразумение, с което се решава дългогодишния гръцко-македонски спор за името. 

Според гръцки медии Ципрас е информирал Заев за подробности около оставката на Коцияс и го уведомил, че той лично ще поеме външното министерство.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар