Събота, 16 Ноември 2019
Събота, 16 Ноември 2019
Русия: Създаването на армия на Косово противоречи на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

Русия: Създаването на армия на Косово противоречи на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

Реализирането на плановете на Прищина за създаване на Въоръжени сили нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за разрешаването на косовския въпрос. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Руската федерация, предават TACC и Агенция "Фокус". 

„Прищина анонсира планове на 14 декември да приеме решение за създаване на косовски „въоръжени сили“. Подобна стъпка ще стане директно и грубо нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН – единственият международен акт за разрешаването на косовския въпрос. Резолюцията предвижда пребиваване на територията на региона на многонационални контингенти под международен контрол“. 

По този начин, обръщат внимание в МВнР на Русия, Прищина се подготвя да направи „още една дестабилизираща и провокационна стъпка след въвеждането на 100-процентни мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. 

„Създаването от косовските власти (между другото, в разрез с разпоредбите на собствената им "Конституция") на „армия" може да доведе до най-сериозни последици не само за сръбското население в региона, но и за сигурността на балканския регион като цяло", се посочва още в коментара. 

„Разчитаме, че международните сили за Косово ще изпълнят мандата си и ако се появи такава структура, те незабавно ще предприемат всеобхватни мерки за неутрализирането и обезоръжаването й", подчертава руското външнополитическо ведомство. 

„Покровителите на Прищина в лицето на Европейския съюз и САЩ трябва да окажат влияние на своите подопечни, за да гарантират, че косовските албанци ще оттеглят провокативните решения и ще предотвратят ескалацията на напрежението“, отбелязват от МВнР на Русия. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар