Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Сърбия с готовност за война

Сърбия с готовност за война

Свидетели сме на поредния сблъсък между, условно казано, Запада и Изтока на Балканите

Свидетели сме на поредния сблъсък между, условно казано, Запада и Изтока на Балканите. Сърбия и Република Сръбска останаха единствените места в нашия регион, в които Русия все още притежава няколко влияние, което с времето все повече намалява.

Това каза за БНР историкът от БАН Войн Божинов по повод протестите в Сърбия. Той припомни, че президентът на страната Александър Вучич е дошъл на власт като прозападно настроен, но „с течение на времето зае други позиции, които очевидно влязоха в противоречие с настроенията в Западна Европа и в САЩ“. Срещу себе си обаче в момента има „пъстра коалиция, очевидно обединена от желанието да бъде свален от власт“.

Пред Сърбия има „изключително тежки проблеми“, решаването на които изисква силна власт, предупреди Войн Божинов и допълни: „Опасявам се, че опозицията не може да предложи това на сръбския народ“. Сърбия трябва да реши Косовския проблем. Белград „се готви упорито за война“, убеден е Божинов: „Повече от категорично може да се види в политиката им на превъоръжаване на сръбската армия“.

Размяната на територии не е в интерес на самите сърби, защото те вече са обърнали загубата на Косово в своя полза, смята той: „На Косово те спретнаха едно „малко Косово“ в северната част на държавата. По този начин, имайки този анклав, те могат да манипулират Косовския въпрос далеч по-добре - имат свои козове. Ако се премине към размяна на територии, това означава ново преначертаване на границите на Балканите. Опасявам се, че ще започне една верижна реакция на Балканите, краят на която може да завърши много неприятно“.

При нови избори коалицията, оглавявана от Вучич, отново ще има над 150 гласа в 250-местния парламент. „Обстановката в Сърбия показва, че спокойно можем да говорим за режим, който е сложил ръка върху икономическия сектор и върху медиите. От друга страна, Сърбия парадоксално показва добри икономически резултати, а в някои сфери - даже по-добри от българските. Нещата не са черно и бели, те са нюансирани“. Проекти като „Турски поток“ например също могат да имат отношение към политическата обстановка в страната, смята историкът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner