Четвъртък, 23 Януари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 23 Януари 2020
Китай: Марк Помейо прояви арогантност

Китайското посолство в САЩ изрази днес силно недоволство от изявлението на Вашингтон за 30-годишнината от кървавото потушаване от Пекин на студентските протести на площад "Тянанмън", предаде Ройтерс

Мисията заяви, че изказването на американския държавен секретар Майк Помпейо се дължи на "предразсъдъци и арогантност" и представлява "груба намеса" във вътрешните работи на Китай. "Човешките права в Китай са в най-добрия си период, който някога са имали", допълни дипломатическата мисия.

Вчера Помпейо призова Пекин да отбележи днешната годишнина с освобождаване на всички затворници, излежаващи присъди за борба с нарушенията на човешките права в Китай. На 4 юни 1989 г. китайското правителство изпрати танкове да смажат демократичните протести и така и не обяви окончателен брой на загиналите. Оценките на правозащитни организации и очевидци варират от няколко стотици до хиляди, припомня агенцията.

Мерките за сигурност на площада и наоколо днес бяха засилени, без никакви признаци за протести или други възпоменателни събития, съобщава кореспондент на Ройтерс. Стотици униформени и цивилни полицаи наблюдаваха площада и околностите му и правеха проверки на документите за самоличност и багажниците на автомобилите. Хиляди посетители, повечето туристически групи, се редяха на опашка на пропускателните пунктове, за да влязат на площада. "Тянанмън" беше пълен с туристи въпреки засилените мерки за сигурност, но повечето посетители или казваха, че не знаят за кървавото потушаване на студентските протести преди 30 години, или не искаха да го обсъждат, отбелязва Ройтерс.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Турист на около 30 години, който се представи с фамилното си име Чжан, каза пред репортера на Ройтерс, че няма представа за годишнината. "Никога не съм чувал за нея. Не знам нищо за това", заяви той. Възрастна жена, работеща на строеж близо до южния вход на полщада, каза: "Днес ли е? Забравила съм". След като приближиха представители на силите за сигурност, тя бързо махна с ръка, за да отпрати журналиста.. Колегата й, по-млад мъж, заяви, че никога не е чувал за събитията от пролетта и лятото на 1989 г.

В Китай не се говори открито за годишнината от репресиите на "Тянанмън" и тя няма да бъде официално отбелязана от правителството, което в нейното навечерие засили цензурата и спря откритото обсъждане на насилието. Годишнината е предмет на спорове и в отношенията между Китай и западните страни, които поискаха китайските ръководители да понесат отговорност за даването на заповедта на Китайската народноосвободителна армия да стреля по собствения си народ, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner