Вторник, 12 Ноември 2019
Вторник, 12 Ноември 2019
Съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание

Съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание

"Трябва да се върнем на масата за преговори възможно най-бързо", заяви германският посланик в ООН Кристоф Хойсген преди заседанието

Съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание при закрити врата след кървавите репресии над протестите в Судан, при които бяха убити 40 души, и призива на военните на власт в Хартум в срок от девет месеца в страната да бъдат свикани избори, предаде Франс прес.

"Трябва да се върнем на масата за преговори възможно най-бързо", заяви германският посланик в ООН Кристоф Хойсген преди заседанието, поискано от страната му и Великобритания. "Законността не може да дойде от дулото на пушка", отбеляза той.

След разгонването със сила в понеделник на демонстрация пред генералния щаб на армията в Хартум, при което според близкия до протестите Централен комитет на лекарите са били убити 35 и ранени няколкостотин души, заваляха международни критики.

Жертвите в болниците, преброени в понеделник и вторник, са общо 40, посочи по-късно в комюнике лекарската организация.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Призивът на Военния преходен съвет за произвеждане на избори в рамките на девет месеца, беше осъден от Лондон, Вашингтон и Осло.

"Да се призовава сега за предсрочни избори, е отказ от демокрация", заяви германският посланик в ООН и подчерта, че условията за организиране на избори не са налице.

Генералният секретар на ООН осъди в понеделник прекомерното използване на сила от суданските сили за сигурност. Антониу Гутериш призова за възобновяване на преговорите за мирно предаване на властта на цивилно правителство.

Вчера военните, които управляват Судан, откакто на 11 април свалиха от власт президента Омар Башир, обявиха, че анулират всички мерки, за които се бяха договорили с протестиращите и до девет месеца ще има избори, отбелязва БТА.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар