Петък, 28 Февруари 2020

ndt banner2

Петък, 28 Февруари 2020

Бразилският президент: Амазонската гора не се нуждае от парите на Германия

Бразилският президент: Амазонската гора не се нуждае от парите на Германия

Министерството на околната среда на Германия поставя под въпрос насърчаването на екологични проекти в Бразилия. Държавният глава на страната Жаир Болсонаро изглежда незаинтересован и препоръчва парите да бъдат инвестирани на друго място, пише германското издание „Шпигел”.

„Може да оползотворите парите за нещо смислено. Бразилия не се нуждае от тях.” – така реагира бразилският президент на възможността да отпадне финансирането на екологични проекти от Германия . Министерството на околната среда на Германия обяви, че прекратява финансовата подкрепа за опазване на горите и многообразието на видовете в Бразилия заради увеличеното изсичане на дървета по поречието на Амазонка.

„Политиката на бразилското правителство по отношение на района на Амазонка дава повод за съмнения дали се работи по последователно намаляване на обезлесяването”, заяви министърът на околната среда Свеня Шулце. Тя подчерта, че съвместната проектна работа може да продължи, след като има яснота по този въпрос.

Става дума за проект на стойност 35 милиона евро от фонда за международна инициатива по опазване на климата. От този фонд през 2008 г. са предоставени 95 милиона евро. Стартиралите вече проекти ще продължат да се реализират, а планираните ще бъдат замразени за известно време. Планира се да бъде преразгледана бъдещата съвместна работа с Бразилия във Фонда за Амазонка. В тази фондове Германия е внесла досега 55 милиона евро.

Откакто е начело на държавата, се изсичат все повече гори. Сателитни снимки показват, че през юни за изсечени 60% повече дървета, в сравнение със същия период на миналата година. 

Източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner