Събота, 19 Октомври 2019
Събота, 19 Октомври 2019
Китай пуска на пазара 10 000 т. свинско от резерва заради Африканската чума

Китай пуска на пазара 10 000 т. свинско от резерва заради Африканската чума

Китай ще пусне на търг 10 000 тона свинско месо от резерва си тази седмица, заяви министерството на търговията в опит да контролира избухването на африканска чума по свинете, което доведе до покачване на цените и затрудни доставките на месото преди ключовия празник.

Пекин се бори да постави под контрол болестта, която се разпространи в китайската свиневъдна промишленост. Над 1 млн. животни бяха убити с тази цел.

В изявление, публикувано на уебсайта ѝ, държавна компания, която се занимава с резерва, заяви, че ще пусне на търг вносно замразено свинска месо от страни, включително Дания, Германия, Франция, САЩ и Великобритания.

Всеки участник в търга ще може да купува само по 300 тона.

Решението идва преди едноседмичен национален празник и чествания за 70-годишнината от основаването на Китайската народна република на 1 октомври. Властите се борят да ограничат огнището на африканска чума по свинете, тъй като разходите за основното месо в страната се покачват.

През август цената на свинското месо в Китай скочи с 46,7% спрямо миналата година, показаха официалните данни миналата седмица.

Широко се смята, че броят на бракуваните в резултат на разпространяването на болестта свине е много по-голям от официално отчетените 1,1 милиона, като правителствените данни показват, че през първата половина на годината в Китай свинете са били 347,6 милиона, което е с 60 милиона по-малко спрямо същия период миналата година.

Източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар