Сряда, 29 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 29 Януари 2020
Макрон: Иран прави стратегическа грешка, увеличавайки международното напрежение

Макрон: Иран прави стратегическа грешка, увеличавайки международното напрежение

Ударите по Саудитска Арабия "не увеличиха шансовете за среща" между президентите на САЩ и на Иран Доналд Тръмп и Хасан Рохани - "ясно е, че нещата стават все по-напрегнати", каза френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

Френският държавен глава разговаря с журналисти в самолета на път за Ню Йорк, където започва среща на високо равнище по въпросите на климата и предстои сесия на Общото събрание на ООН.

"Иранците са на път към засилване на напрежението, което е стратегическа грешка, за тях самите, а също така за региона и за колективната сигурност" , изтъкна Макрон.

Winbet - победата е емоция! (18+)

И все пак "нещо може да се случи в Ню Йорк", изрази надежда той, месец след като на срещата на Г-7 в Биариц получи от Тръмп и Рохани принципно съгласие за такава историческа среща.

Евентуалната среща между президентите на САЩ и Иран Доналд Тръмп и Хасан Рохани не е най-важното, основна е деескалацията на напрежението, заяви по-рано днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

По повод срещата за климата, която се очаква да вдъхне нови сили в Парижкото споразумение, Еманюел Макрон прикани към "колективни действия", които да не се ограничават със "симпатичните петъчни шествия, за да кажеш, че планетата гори".

"Предпочитам всеки петък да правим мащабни акции за почистване на реките или корсиканските плажове", заяви той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner