Петък, 28 Февруари 2020

ndt banner2

Петък, 28 Февруари 2020

Грета Тунберг получава Алтернативна Нобелова награда

Грета Тунберг получава Алтернативна Нобелова награда

Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг, икона на борбата срещу климатичните промени, бе удостоена с наградата "Райт Лайвлихуд", известна като Алтернативна Нобелова награда и връчвана ежегодно от шведска частна фондация, предаде Франс прес.

Шестнайсетгодишното момиче получава това отличие като "вдъхновител и носител на политическите искания в полза на спешни действия за климата, съобразени с научните данни", се казва в комюнике на фондацията.

Тунберг е мощен глас на младото поколение, което ще се сблъска с последиците от днешната неспособност на политиците да спрат климатичните промени. Решимостта й да не се примирява с надвисналата климатична катастрофа вдъхнови милиони нейни връстници също да надигнат глас и да настояват за незабавни мерки за климата, отбелязва журито, цитирано от ТАСС.

Същата награда получава и правозащитничката от Сахара Аминату Хайдар заради участието си в битката за самоопределение на населението в Западна Сахара.

Адвокатката Го Цзянмей става носител на наградата за своята "новаторска и упорита дейност в защита на правата на жените в Китай".

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Сдружението "Яномами Хутукара" и говорителят му Дави Копенава получават отличието "за мъжество и решимост в борбата за защита на горите и биоразнообразието в Амазония, земите и културата на коренните народи".

Наградата "Райт Лайвлихуд" е създадена през 1980 г. от шведския филантроп с германски произход Якоб фон Юкскюл, който става депутат от групата на Зелените в Европейския парламент след отказа на фондация "Нобел" да създаде награда за екология и развитие.

Призът се присъжда всяка година на личности, организации и представители на обществени движения, които работят за решаване на най-острите проблеми на човечеството.

Тази година за наградата бяха предложени 142 кандидатури от 59 страни, посочва ДПА.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner