Вторник, 12 Ноември 2019
Вторник, 12 Ноември 2019
Тръмп съветва кюрдите в Сирия да отстъпят, за да избегнат конфликт с Турция

Тръмп съветва кюрдите в Сирия да отстъпят, за да избегнат конфликт с Турция

Американският президент Доналд Тръмп изрази надежда, че кюрдите в Сирия ще се оттеглят от турската граница, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

"Трудно е да се биеш със сили, имащи самолети, когато ти нямаш", каза Тръмп в реч във Вашингтон. Той защити решението си да изтегли американските войски от сирийско-турската граница, след което Турция започна настъпление срещу кюрдите. "Не мисля, че нашите войници трябва да са там през следващите 50 години, за да охраняват границата между Турция и Сирия, щом не можем да опазим собствените си граници у дома", каза той имайки предвид границата на САЩ с Мексико.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Убихме ИД, сразихме я, свършихме си работата, трябва да си ходим у дома", добави той. САЩ се съюзиха с кюрдите през 2014 г. във войната срещу "Ислямска държава" и заедно отвоюваха територията, превзета от ислямистите. Западни съюзници разкритикуваха операцията на Турция за установяване на контрол върху контролираната от кюрдите територия по границата. Те изтъкват опасността от хуманитарна криза и от възраждане на екстремистката групировка "Ислямска държава".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар