Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Терористична атака в Кения

Терористична атака в Кения

Сред убитите от екстремистите има малко дете

Заблудени куршуми отнеха живота на четирима цивилни, включително малко дете, по време на атака на екстремисти от групировката Аш Шабаб в Кения, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.

В изявление на кенийската полиция се казва, че цел на нападателите е била телекомуникационна мачта в източния департамент Гариса близо до границата със Сомалия, където е базирана свързаната с Ал Каида ислямистка групировка.

Патрулиращи полицаи са убили двама от нападателите.

Сред убитите от екстремистите има един учител. Местен служител заяви, че и тримата цивилни са били убити от заблудени куршуми при престрелката.

Според кенийската полиция след нападението близо до село Сарето са били иззети материали за изготвяне на бомби.

От декември Аш Шабаб е увеличила атаките си в Кения. В неделя тя нападна военна база, уби трима американски войници и унищожи пет американски самолета.

Това е първото нападение на Аш Шабаб срещу американски войски на територията на Кения. САЩ съобщиха вчера, че са изпратени допълнителни войски за охрана на авиобазата "Манда бей" в крайбрежния департамент Ламу. Според Африканското командване на въоръжените сили на САЩ (АФРИКОМ) атаката, извършена в момент на засилено напрежение в Близкия изток, не е свързана с Иран. Аш Шабаб е свързана с Ал Каида и не са установени нейни връзки с Иран или някои от прокситата му.

Аш Шабаб заплаши,че ще отмъсти за разполагането на кенийски войски през 2011 г. за борба с екстремистите в съседна Сомалия, където е базирана групировката. Департаментът Гариса граничи със Сомалия, близо до сомалия е и департаментът Ламу.

Екстремистите нападат често полицейски и цивилни цели, включително автобуси и училища, основно в граничните райони.

Източник: Дарикнюз.бг

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner