Вторник, 18 Февруари 2020

ndt banner2

Вторник, 18 Февруари 2020

ООН: Незабавно разследване от страна на САЩ за хакерската атака срещу милиардера Джеф Безос

ООН: Незабавно разследване от страна на САЩ за хакерската атака срещу милиардера Джеф Безос

Саудитска Арабия определи подозренията срещу принца за "абсурдни"

Незабавно разследване от страна на САЩ за хакерската атака срещу милиардера Джеф Безос поискаха експертите от Организацаята на Обединените нации. Те са категорични, че има достатъчно доказателства за умишлена злоупотреба с данните на собственика на елитното издание "Вашингтон пост".

Според анонимни източници от разследването на 1 май 2018 година телефонът на милиардера е бил хакнат. Твърди се, че това се е случило посредством вирус, който му е умишлено изпратен под формата на съобщение от престолонаследника на Саудитска Арабия - Мохамед бин Салман. 

Около 5 месеца по-късно е убит журналиста на "Вашингтон пост" Джамал Кашоги. 

Около 9 месеца след хакването интимни снимки от телефона на Безос попадат в ръцете на таблоид. 

Експертите от ООН не изключват всички тези случаи да са свързани помежду си.

Специалните докладчици - Агнес Каламар и Дейвид Кей, заявиха в съвместно изявление, че са „сериозно загрижени“ от доказателства, които са прегледали и биха могли да заключат, че очевидно Безос е следен и наблюдаван. Те се опасяват, че става въпрос за груба намеса в редакционната политика на "Вашингтон Пост.

"Прави се усилие да се повлияе и да се наложи цензура на "Вашингтон пост" за публикациите, свързани със Саудитска Арабия ”, обобщават те.

Редакцията на "Вашингтон пост" в Саудитска арабия" и по-специално журналиста Кашоги неведнъж са публикували критични коментари за управлението на страна, като директно е обвиняван престолонаследника Салман в репресии срещу интелектуалци. 

Изявлението на експертите от ООН идва след като престижното издание "Гардиан" потвърди, че също разполага с информация за хакването на мобилния телефон на собственика на "Амазон".

Саудитска Арабия определи подозренията срещу принца за "абсурдни".

В приложение към доклада си експертите от ООН са уточнили и някои детайли около случая. 

Въпросният файл с вирус, изпратен от принца на Саудитска Арабия, всъщност съдържа образ на жена със сардински надпис. По думите на  експертите на снимките е жена, която прилича досущ на онази, която бе сочена за любовница на Безос от таблоида няколко месеца по-късно. Когато снимката е пратена на Безос, аферата все още не е била известна публично.

Следват публикациите с интимни селфита на Безос. Таблоидът отрича да е получил информация от трета страна за пикантериите. 

Драматичните събития, които създадоха вълнение от "Уолстрийт" до Силициевата долина, може да доведат до криза в отношенията със Саудитска Арабия, алармират експертите. 

Според докладчиците след технически анализ категорично доказано е, че Безос е "обект на натрапчиво наблюдение чрез хакване на телефона му в резултат на съобщение, изпратено от престолонаследника Мохамед бин Салман чрез  WhatsApp".

Зловредният вирус е активиран на 1 май 2018 г. Количеството източени лични данни нараства неимоверно и не е спряно в продължение на няколко месеца. 

Вирусът е инфилтриран чрез шпионски софтуер като този, разработен от NSO Group - частна израелска компания за следене. От своя страна NSO отрекоха тези твърдения. 

„Можем да кажем недвусмислено, че нашата технология не е използвана в този случай.“, гласи отговорът им.

Всички видни участници в Световния икономически форум в Давос са предупредени да внимават в комуникацията с престолонаследника на Саудитска Арабия. Известно е и кои от тях наскоро са се срещали с него, обясняват експертите от ООН. 

"Трябва да се вдигне тревога, целият свят трябва да е наясно, че телекомуникационните системи са уязвими", категорични са експертите. Те изразиха и разочарование, че по време на конференциите в Давос проблемът със следенето и хакването на личните данни е останал встрани от темите за разговор. 

"Не поставиха акцент върху това, че всъщност всички присъстващи са уязвими. Разкритието, че бъдещият крал на Саудитска Арабия може лично да е участвал в хакерската атака срещу милиардера и собственик на "Вашингтон пост" и "Амазон" трябва отново да постави на фокус убийството на Джамаш Кашоги, списващ в изданието на Безос", обобщиха експертите от ООН. 

Източник: Дир.бг

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner