Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт

Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт

Жителите на Люксембург ще могат да се возят на автобус или влак, без да плащат

От утре малката им страна става първата в света с безплатен обществен транспорт за цялата си територия, информира Франс прес.

Отделни градове вече въведоха частично безплатната услуга - в определени часове или за някои видове транспорт, но за първи път мярката ще важи за цялата страна, посочва люксембургското министерство на устойчивото развитие и инфраструктурата.

Безплатният превоз, определян като важна социална мярка, ще спестява на 40 процента от домакинствата по 100 евро годишно.

Мярка е част и от плана за мобилност, целящ да намали задръстванията във Великото херцогство, където преобладаващ превозно средство са автомобилите.

Това е най-разпространеният транспорт в Люксембург - 47 процента от колите се използват за пътуване до работа, а 71 процента - за развлекателни цели, сочи проучване от 2018 година на Те Ен Ес Илрес (TNS Ilres).

За сравнение, в Париж 68,6 процента от работещите използват обществен транспорт, според Националния институт за статистика и икономически проучвания (INSEE).

Люксембург, който има 610 000 жители, е известен със задръстванията в централната част на столицата, където изграждането на трамвайни релси продължава от години.

Първият трамваен участък е в експлоатация от края на 2017 година, но строителството трябва да продължи още няколко години, за да се свържат крайните южни квартали със северната част на столицата, където е летището.

Автобуси се ползват при едва 32 процента от придвижванията до работните места, а трамваи - в 19 процента от случаите.

Оставете коментар