Ново земетресение разтърси Загреб

Ново земетресение разтърси Загреб

Загреб беше разлюлян от серия вторични земетресения, общо около 30 на брой, които последваха силния трус от 5,5 по скалата на Рихтер от 22 март

Ново земетресение, този път със сила 3,7 по скалата на рихтер беше регистрирано в Хърватия. Това се е случило в 10:52 ч. местно време (11:52 ч. българско), показва справка в официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Това съобщава агенция "Фокус".

Епицентърът на труса е бил на 4 км северно от столицата Загреб, и той е бил с дълбочина около 10 км под земната повърхност. Новият трус е продължил няколко секунди, предаде БТА. 

Загреб беше разлюлян от серия вторични земетресения, общо около 30 на брой, които последваха силния трус от 5,5 по скалата на Рихтер от 22 март. Вследствие от трусовете са пострадали общо 27 души, 18 от които тежко. Над 5 хил. сгради в Хърватия са понесли щети от земетресенията.

Европейската комисия активизира механизма за гражданска защита на ЕС след силните земетресения в страната. Той дава възможност за бърза реакция при снабдяване с необходимата помощ в случай на природни бедствия.

Словакия, Унгария, Австрия и Италия са предоставили палатки, легла, дюшеци, завивки и спално бельо за най-засегнатите райони. ЕС е тук, за да помогне на Хърватия в тези тежки времена, заяви еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич. Той обяви, че европейската подкрепа пътува и благодари на Словакия, Унгария, Австрия и Италия за оказаната от тях помощ чрез механизма за защита. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Оставете коментар