Петър Стойчев шампион в ледени води

Петър Стойчев шампион в ледени води

Не е толкова страшно, колкото изглежда, коментира българинът

Българският плувец Петър Стойчев стана Световен шампион в дисциплината на 450 м в ледени води. Шампионатът е в сибирския град Тюмен премина при екстремни условия - температура на въздуха минус 11 градуса, а на водата в басейна - плюс 1.

Турнирът събра 1275 плувци от 42 страни, разпределени във възрастови групи. Българинът победи в категория „40-44 г.“ на 450 м с 5:25,39 минути и завърши трети на 200 м с 2:20,26 минути. В дисциплините стартираха по 20 плувци.

„Поздравявам всички мои ледени приятели за смелостта и резултатите, които постигнаха, написа Стойчев във фейсбук. - Плуването в студени води е страхотно. Не е толкова трудно, страшно и студено, както изглежда. Трябва да приемеш мисълта, че влизаш в такава вода, и да си в добро физическо състояние."

"Най-тежко се понася болката от първия допир с водата - има не толкова студ, колкото болка. После се свиква и плуването се получава. В някои състезания организаторите оборудват спортистите с малки шамандури, завързани за кръста им, за да ориентират домакините, ако някой получи криза. По-разпространени са коланите, с които се плува, и при нужда плувецът може да бъде хванат за тях и изваден отвън. Не съм бил свидетел на такъв случай досега", каза още шампионът.

Оставете коментар