Четвъртък, 19 Септември 2019
Четвъртък, 19 Септември 2019
Д-р Росен Тушев: Премахване на затлъстяването чрез операция е хит

Д-р Росен Тушев: Премахване на затлъстяването чрез операция е хит

Бариатричната хирургия е малко позната у нас, бъдещето е нейно, но трябва много да се внимава, казва лекарят

Д-р Росен Тушев завършва медицина през 1996 година в Медицински Университет - София и  започва работа като хирург в ІV Хирургична Клиника на "Пирогов", където работи до 2015г. През 2009 година става част от екипа на Болница "Вита", а от 2013 година e Началник отделение по Обща и Лапароскопска хирургия. Той е хирург с дългогодишен стаж и опит в общата и коремната хирургия, като трайните му интереси са в областта на миниинвазивната хирургия - лапароскопия. Има множество специализации в чужбина. Nbox.bg потърси д-р Тушев, за да разкаже за новото направление в операциите, а именно бариатричната хирургия, при която оперативно се лекуват затлъстяване и диабет.

 

- Д-р Тушев, какво представлява бариатричната хирургия?

- Бариатричната хирургия е хирургично лечение на болестното затлъстяване. Тези процедури са все още малко познати у нас, но това е бъдещето при борбата със затлъстяването и диабета. Има определени показатели, които подсказват, че на пациента трябва да се приложи тази хирургия. Бариатричната хирургия се прилага при хора, които не могат да отслабнат с диети и спорт, имат Индекс на телесната маса 35 и нагоре, които имат придружаващи заболявания- като метаболитен синдром, диабет и други, както и хора, които са с индекс над 40, но нямат придружаващи заболявания. При хората, които имат затлъстяване и диабет, 3-4 дни след процедурата, диабетът изчезва.

- Казвате у нас тази хирургия за момента не е позната, а в другите страни?

- В много други страни в целия свят отдавна тази хирургия е на почит. Аз съм специализирал в Швейцария и имам амбиция да пренеса западния опит в България. Проблемът у нас е, че подобни процедури няма да се поемат от Здравната каса, докато в чужбина те се поемат от касата. Тяхната логика е такава, че по-добре да платиш една операция на пациента, отколкото цял живот да плащаш лекарствата му за конкретните заболявания.

- Какво представляват самите процедури?

- Най-общо казано процедурите имат за цел едно единствено нещо- да намалят обема на приетата храна. Най-обикновената процедура е да се намали обемът на стомаха. Един от вариантите е да се сложи стомашен балон, който заема част от стомаха, така че да създаде чувство на ситост. Този метод обаче има много негативи- самият балот е пълен с течност и това натоварва лигавицата на стомаха. Затова напоследък тази процедура се прави предимно, за да подготви стомаха за бариатрична хирургия. Тоест с този балон се намалява Индексът на телесната маса, за да може по-лесно да се преживее операцията, защото тези интервенции са много тежки. Другият метод е да се сложи силиконов маншон, който оформя стомаха като пясъчен часовник. Прави се малко стомахче, през което по-трудно преминава храната в другия отдел на органа. Тази процедура обаче, също има доста негативи. Това, което по-често се прилага в бариатричната хирургия е така наречената „ръкавна гастректомия“, при която се премахва голяма част от стомаха. Оставя се тръба широка колкото хранопровода, всичко друго се маха. Това ограничава обема на стомаха. Всяка интервенця в това направление на хирургията се прави в екип от хирург, ендокринолог и психиатър, защото действията са много отговорни, а всеки пациент е строго индивидуален. Процедурата, която в момента е хит, е билио-панкреатичен байпас. При него се прави малък, 30-кубиков стомах, като останалата част от органа не се премахва, тя остава вътре. Към това стомахче се закача тънкото черво. В другия си край то се закачва за дванайсетопръстника. Целта е жлъчните соли и панкреасните ензими, които влизат в дванайсетопръстника и започнат да храносмилат белтъчини, мазнини и въглехидпрати, да се включат в крайната част на тънкото черво, а не в началото му. По този начин храносмилането няма да е през целия чревен тракт, а само в рамките на 2-3 педи от тънкото черво. Тоест човекът яде, но не храносмила и не усвоява. По този начин пациенти отслабват между 60 и 100 килограма.

- Това звучи доста драстично. Не е ли опасно?

- Разбира се, че една такава операция има своите негативи и те не са никак малко. Често след тази процедура пациентите развиват анемия, имат калциеви и витаминни загуби, които цял живот трябва да се компенсират по други начини. Затова един човек мине ли през бариатричната хирургия, остава пациент на хирурзите за цял живот. Той трябва да се наблюдава.

- Има ли поле за развитие на тази хирургия у нас и от кои страни черпим опит?

- Новаторите в медицината, която включва и този вид хирургия, са Германия, Франция и САЩ. Трябва да се учим много. Има български хирурзи, които опитват да прилагат бариатрични процедури без да имат нужния опит, а това може да бъде много опасно и да доведе дори до смърт. В България се търси комерсиалната част на нещата. За лекаря е важно да вземе едни 5000-6000 лева от пациента и това е. Моята философия е друга. Аз самият не се наемам да правя такъв тип операции преди да съм завършил целия цикъл на обучение. Това са много сериозни и сложни операции. В чужбина едно информирано съгласие на пациент, който ще се оперира, е 120 страници. Тук се дава да се подпише едно хвърчащо листче, което не върши никаква работа. А е важно на пациента да му се обясни всичко подробно, да знае какво ще му се прави и да знае, че има риск и да умре.

Деси Боцева, Nbox

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар