Кои храни са особено опасни за мозъка и повишават риска от деменция?

Кои храни са особено опасни за мозъка и повишават риска от деменция?

В ежедневното ни меню попадат множество продукти, които, в прекомерни количества, повишават драстично риска от опасни заболявания, сред които и тези на мозъка

До 2030 г. деменцията може да засегне повече от 65 милиона души по целия свят, сочат данни от скорошни медицински изследвания. За щастие можем да намалим риска от това опасно заболяване, като избягваме определени храни.

В ежедневното ни меню попадат множество продукти, които, в прекомерни количества, повишават драстично риска от опасни заболявания, сред които и тези на мозъка.

Честата консумация на тези храни влияе негативно на нормалното функциониране на мозъка, а най-ясните симптоми за това са забавените реакции, разсеяността, липсата на концентрация, та дори и объркването и депресията.

Вижте кои храни са особено опасни за мозъка и повишават риска от деменция:

Рафинирана захар

Бялата захар е сред най-опасните продукти за нашето здраве. Тя може и да не ни убие, но допринася много за наднорменото тегло, както и за развитие на болести като диабет и разбира се проблеми с паметта.

Напитки с добавена захар

Те нямат почти никаква хранителна стойност, но за сметка на това са с много високо съдържание на захар. Редовната им консумация може да доведе до редица нарушения в организма, включително диабет тип 2, високо кръвно налягане, повишен холестерол и Алцхаймер (или деменция). Доказано е, че те намаляват способността за възприемане на информация, увреждат паметта и спират образуването на нови неврони.

Бира

Ако се пие в твърде големи количества, особено от хора в напреднала възраст, бирата утроява риска от поява на деменция.

Храни с преработени въглехидрати

Те се съдържат в продукти като белия хляб и различни тестени изделия. Те не са непременно сладки на вкус, но много бързо се разграждат при поглъщане. Причината за това е, че при обработката им се премахват всички влакна и хранителни вещества от суровото зърно. Ето защо прекомерната консумация на храни с високо съдържание на такива въглехидрати може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар, затруднения в работата на мозъка и загуба на памет.

Транс-мазнини

Транс-мазнините са резултат от синтеза на натурални масла и са сред най-страшните врагове на нашето тяло. Те увреждат клетките, спирайки метаболизма им. Едни от най-разпространените храни, в които се съдържат вредните мазнини е маргаринът. Проучванията показват, че високата консумация на транс-мазнини намалява когнитивната функция и обема на мозъка и уврежда паметта.

Алкохол

Не е изненадващо, че алкохолът вреди на мозъка. Честата му употреба води до множество здравословни проблеми, които са ни добре известни. Редица изследвания установяват, че спиртните напитки буквално убиват мозъчната дейност, като унищожават междуклетъчните връзки и неврони. Честата употреба на алкохол може да доведе до развитие на синдром на Корсаков, който причинява загуба на паметта, объркване и понякога дори загуба на зрение.

Оставете коментар